RSS

Участвайте с идея за горска детска градина,  създайте родителска инициатива или просто се включете в дискусията с идеи и препоръки.

Един ден в горската детска градина – обобщениe

Денят в Горската детска градина започва с фаза на свободна игра. Когато всички деца пристигнат в градината, възпитателят ги събира с обща песен и заедно тръгват в гората… По пътя децата могат да срещнат охлюви, дъждовни червеи, калинки, мравки и др. Тяхното наблюдение и изследване може да продължи до времето за закуска.

За закуска децата се събират на поляната, измиват ръцете си с хума в съседния поток. Храната се разопакова и всяко дете яде, колкото пожелае. Децата рядко страдат от липса на апетит след като са се наиграли добре.

Към края на закуската възпитателят прочита или разказва интересна история, върху която след това всички заедно дискутират. Децата се учат да се изслушват и да уважават идеите на останалите. Понякога след времето за закуска децата учат песни, които са свързани със съответния сезон.

След това децата продължават да изследват гората и да задават любопитни въпроси на възпитателите относно малките открития, които са направили. Често около възпитателя се образува група от деца, които с интерес изслушват отговора му, например на кое животно биха могли да бъдат оставените следи в гората.

След завръщането им при малката хижа (или каравана), децата изобразяват в рисунки всичко, което им е направило впечатление в гората, или с помощта на възпитателя строят къщички за птици, правят ограда или издълбават кората на паднало дърво, която може да им послужи за олук при дъждовно време.

На обяд (12:30) повечето родители прибират децата си. От 12:30 до 13:30 са следобедните занимания. Те се изразяват в трениране на диференцираното възприятие, броене и смятане с помощта на естествени предмети, разглеждане на информация в лексикони по ботаника и зоология, опити за писане върху пясъка или на земята.

Преди децата да си тръгнат подреждат работните си места.


Your Comment