RSS

Участвайте с идея за горска детска градина,  създайте родителска инициатива или просто се включете в дискусията с идеи и препоръки.

Една Горска детска градина отблизо (видео)

Преди време ми се удаде възможността да опозная ритъма на живот в едно малко баварско градче, на име Айхщет. През един есенен ден, разхождайки се из хълмовете на долината на река Алтмюл, попаднах на… … група добре екипирани деца, търкалящи се най-необезпокоявано в шума от паднали листа. Тъкмо щях да си помисля, че са се загубили, когато видях две млади жени, които трудно различих от децата, защото също бяха покрити с листа.

Помислих си, че това трябва да е някакво доста странно мероприятие и продължих по пътя си. Скоро видях малък фургон с пясъчник отпред и много приспособления за игра.

От фургона излезе жена, която се усмихна широко на въпроса ми: Прощавайте, но това някакъв вид детска градина ли е?

– Това е фургонът на Детската група за игра в гората. Тук идват деца от 3 до 5 годишна възраст. В момента са на излет в гората и затова не ги виждате наоколо.

От нея разбрах, че истинската Горска детска градина се намира на място, наречено „Дълбоката долина“, където ходят по-големите деца.

Помислих си, колко хубаво би било децата да растат на чист въздух, сред променящи се през сезоните треви и дървета, с ромоленето на реката и птичите песни. С други думи: размечтах се.

Впоследствие се свързах с Даниела Шнайдер, председател на организационното дружеството на Горската детска градина в Дълбоката долина. Тя веднага откликна на молбата ми да ми покаже самата градина по-отблизо. Оказа се, че в нея с голямо желание ходи и нейният син.

Записах разказа й, за да ви го покажа:Your Comment