RSS

Участвайте с идея за горска детска градина,  създайте родителска инициатива или просто се включете в дискусията с идеи и препоръки.

За блога

Gorska.gradina.net има за цел да провокира създаването на горска алтернатива на обикновената детска градина, при която децата ще могат:

 • да тичат и изразходват енергията си на воля
 • да дишат чист горски въздух
 • да се сприятелят с растения, птици и животни
 • да поемат отговорност за посято от тях цвете
 • да посадят горичка
 • да се грижат за малка градина
 • да придобият реално усещане за промените в природата през годината
 • да разберат смисъла от дъжда, вятъра, росата
 • и много други важни за развитието им неща, които остават на заден план в традиционните детски градини…

В същото време децата ще придобиват знанията и уменията, необходими за прием в първи клас, с разликата, че ще се намират в среда, където всичко е по-вълнуващо, където ще се чувстват полезни и поради това мотивацията им да учат ще бъде много по-голяма.

Възможна ли е горска детска градина в България и как?

Повечето от вас най-вероятно биха си казали: „Прекрасна идея, но не виждам как ще се реализира в България.“

Реакция, която изглежда доста разумна, ако се имат предвид абсурдните законови изисквания за откриването на детска градина . (Изисквания, които в момента струват доста скъпо на много родители.)

Ако трябва да сме реалисти, на сегашния етап би било невъзможно да се узакони концепцията за горската детска градина в България, но всъщност това не е нещо, което би спънало подобна идея.

Такъв е бил случаят и в много от държавите, в които днес горската детска градина вече е призната наред с детските градини Монтесори и валдорфските детски градини като равноправна алтернатива на обикновените детски градини.

Какво може да се направи на този етап?

Ако проследим развитието на идеята за горска детска градина в дадена страна от самото й начало, бихме различили следните фази:

1. Родителска инициатива

Родители, които искат децата им да прекарват по-голямата част от деня сред природата, се събират с идеята за детска градина на открито и наемат възпитатели, на които могат да се доверят и подбират място в планината или гората, възможно най-близо до домовете им. Не далеч от мястото има подслон (фургон или колиба), в който децата да се скрият при лошо време.

Често инициативата се подема от начални учители, които събират около себе си група от родители.

На този етап всички разходи се поемат от родителите. За заниманията в гората отговарят учителите и възпитателите.

2. Създаване на сдружение с идеална цел

Родителите създават сдружение с идеална цел, което се грижи за цялата организацията, за заплатите на възпитателите и учителите, за приема на нови деца.

3. Легализиране

Когато се съберат достатъчно инициативи от този характер и се привлече вниманието на обществеността и държавата, се случват и промените в законодателството.

С други думи:

На първо време са необходими

 • инициатива от страна на родителите
 • адаптиране на идеята за горска детска градина към  българските условия като например: създаване на целодневни горски занимални за деца между 3-5 г. и др.
 • и най-вече любов към децата.